Hilly Kristal R.I.P.

Hilly Kristals sista år borde ha blivit hans bästa. Istället var det en massa bök och stök. 1973 startade han klubben CBGB’s & OMFUG, förkortningen betydde Country Bluegrass Blues & Other Music For Uplifting Gormandizers. Men dem musik som kom att förknippas med GBGB’s var i en vid defintion punk. Blondie, Romaones, Suicide, Television, The Ramones och många andra tog sina första staplande steg hos Hilly.
Hilly Kristal själv var inledningsvis inte speciellt tänd på punk. Men han fattade att banden stod för något nytt och lät dem hållas.
Så blev CBGB’s en av de klassiska rockklubbarna i New York. Men den historiken brydde sig inte hyresvärden om och Hilly Kristal hamnade i en konflikt som slutade med att GBGB’s stängde 2006. Hilly pratade om att starta om i Las Vegas. Men istället tog lungcancerna honom. I tisdags 28/8 dog Hilly Kristal.
Jag har aldrig träffat Hilly. Jag har inte ens varit på CBGB’s. Ändå känns det hela tråkigt. Musiktidningarna på sjuttiotalet formligen öste ut info om hur coolt det var på CBGB’s, alla banden från New York pratade om klubben. Mina mer företagsamma vänner kom hem från New York-resor och hade då så klart varit där. Och nu kommer jag aldrig att få möjligheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: