Svarta nejlikan

Filmer som har fått vänta på premiär länge bör man vara misstänksam mot. Svarta nejlikan, en historia om diplomaten Harald Edelstam, har varit på väg ut på biograferna i över ett halvår. Nu är det dock dags för premiär.
Edelstam blev hjälte redan under andra världskriget när han samarbetade den norska motståndsrörelsen och hjälpte en massa folk att fly undan tyskarna. Sedan gjorde han samma sak i Chile 1973 när Pinochet störtade presidenten Salvador Allende. Pinochets militärjunta jagade kommunister och oliktänkande, släpade ned folk under Estadio Nacional de Chile i Santiago där det torterades och avrättades på löpande band. Harald Edelstam gjorde sitt bästa för att rädda folk undan detta oblida öde. Hans metoder var okonventionella och han tänjde ordentligt på sina befogenheter som ambassadör, något som irriterade en del på svenska UD. I mångas ögon är Harald Edelstam emellertid en hjälte.
Och filmen Svarta nejlikan är ett hjälteporträtt. I huvudrollen hittar man Michael Nyqvist som tar sig an rollen med stort allvar. I Nyqvist tolkning blir Edelstam en febrigt intensiv man med sort rättvisepatos. Men manuset vill visa andra sidor av ambassadören så han framställs också som något av en kvinnokarl.
Någonstans på vägen går regissörerna Ulf Hultberg och Åsa Faringer vilse. De vill väl. De vill komplicera. Men de flesta, förutom Edelstam, blir skissartade figurer. En påhängd historia från andra världskrigets Berlin som ska motivera Harald Edelstams handlingar känns direkt amatörpsykologisk.
Nog var Harald Edelstams liv både spännade och dramatiskt. Hans mod var också uppenbart stort. Men filmen Svarta nejlikan känns inte som filmen som gör honom riktigt rättvisa.

Edelstams efterlevande verkar vara av samma åsikt. Hans son, Erik, skrev den här grejen på Expressens debattsida i tisdags.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: