Vill du ha din frihet får du ta den – The Verdict

Vojne, det tog ett tag att läsa igenom Måns Ivarssons Ulf Lundell-trippel, Vill du ha din frihet får du ta den. Tillsammans blir det 989 sidor Lundelliana. För mig som är så där lagomintresserad av Uffe blir det rätt mastigt. Man får lov att dela upp läsningen i etapper.
Måns har ändå mest koncentrerat sig på Lundells karriär och är inte inne och rotar så våldsamt mycket i privatlivet även om de viktigare bitarna av den sidan också finns med.
I Vill du ha din frihet får du ta den analyseras och recenseras varenda skiva och bok Ulf Lundell producerat. Måns bidrar med nördfakta, tydligt utmärkt just med rubriken nördfakta. De tidiga årens publicerade dikter och texter avhandlas. Och vi får ta del av Lundells uppväxt, hippieperiod och andra signifikanta händelser. Alkoholismen och Fittstimsdebatten beskrivs också.
Man märker att Måns jobbat på kvällstidning i en hel massa år. Texten flyter på, meningarna är korta och kärnfulla.
Bilden som tornar fram av Lundell blir kanske inte direkt positiv. Karln framstår, åtminstone i mina ögon, som ganska grinig, stingslig, ansvarslös, naiv och gubbkonservativ. Det finns positiva drag också och de bottnar spännande nog ofta i de negativa dragen. Ulf Lundell är ju en egensinnig fyr och en romantiker av rang.
Måns Ivarsson har skrivit sitt epos för att han anser att Ulf Lundell är en av de viktigaste svenska artisterna vi har. Där tappar han mig lite. Därför kan jag tycka att det minutiösa dissekerandet av alla verk blir en aning långrandiga. Fast det är antagligen just det som alla Ulf Lundell-fans uppskattar mest med Vill du ha din frihet får du ta den.

Vill man veta mer om hur Måns Ivarsson tänkte när han skrev Vill du ha din frihet får du ta den kollar man på Studio Virtanen på TV8 ikväll där Måns är en av gästerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: