Down III: Over the Under

Årets hårdrockskiva?
Ja, kanske. Phil Anselmo, Rex Brown, Pepper Keenan, Kirk Windstein och Jimmy Bower har i alla fall knåpat ihop en oerhört stark utmanare till titeln. Over the Under är tredje skivan Down klämmer ur sig. Den första, NOLA, gav oss doomiga bluesiga fläskstekar till låtar. Down II kändes skön när den kom, men de jamorienterade spåren tappade rätt snabbt spänst.
Nu har det gått fem år och för sångaren Phil Anselmo har den perioden inte varit någon dans på rosor direkt. När orkanen Katrina for in i New Orleans var Anselmos hus ett av dom som krossades. 2004 mördades dessutom Phils gamla Panterakollega, gitarristen Dimebag Darrell, på scenen av en suicidal tokskalle. Nu var inte Phil Anselmo och Dimebag på så god fot de sista åren så deras gräl fick aldrig något riktigt avslut, vilket sannolikt kan känns ganska pestigt.
Men Anselmo och de övriga i Down gör sitt bästa för att driva ut demonerna på Over the Under.
I botten ligger precis som tidigare arvet efter Black Sabbath. Och precis som tidigare mal de ner blues och boogie i det hela. Men Over the Under är en disciplinerad och fokuserad skiva. Visst har någon låt en aning jamkänsla men det mer okoncentrerade flummandet från Down II är som bortblåst. Och när de slirar in i blues- och boogieland nu fräser det om materialet på samma vis som det en gång kunde göra om Ted Nugent när han fick till det. Lyssna på sugande Beneath the Tides t ex.
Fast när man kommer fram till spår åtta (Beneath the Tides alltså) har man redan blivit knäckt av Over the Under gång på gång. Det börjar redan i öppningslåten Three Suns and a Star med sitt påträngande riff. Feta The Path, tunggunget i N.O.D., långsamt ledsna Never Try och ännu stillsammare och än mer melankoliska His Majesty the Desert fortsätter sedan att explodera skönt i öronen.
Och som Phil Anselmo sjunger! På Panteras Vulgar Display of Power var han mer aggressiv, det är sant. Men han sjöng inte med samma djup och känsla som han gör nu. Då var han en ilsken pojk, nu är han en erfaren man.

Vill man lyssna på låtarna N.O.D., I Scream, On March the Saints och Never Try från Over the Under klickar man här.

Annonser

Ett svar to “Down III: Over the Under”

  1. Martin Says:

    Tack för tipset !
    Var ett stort fan Pantera när dom spelade.
    Har dom 2 andra Down plattorna men visste inte att dom hade släppt nytt

    Riktigt bra platta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: