Closer

Så såg jag till slut Control, fotografen och numera även regissören Anton Corbijns film om Ian Curtis och Joy Division. Som alla med lite kunskaper om musik vet så tog Curtis livet av sig 18/5 1980. Då var Joy Division redan på väg att bli ett av de mest inflytelserika banden från sin era. Ian Curtis död gjorde att de aldrig spelade in mer än två skivor och några singlar. Så nu hör Joy Division till den skara musikgrupper som brukar kallas legendariska.

Bandet och musiken finns så klart med i Control men mycket är koncentrerat på Curtis relation med hutrun Debbie. Filmen bygger på hennes bok, Touching From A Distance. När Ian Curtis blev kär i belgiska journalisten Annik Honoré komplicerades hans privatliv. Trycket från en allt mer intensivt beundrande publik tog ut sin rätt. En tilltagande epilepsi och depressioner gjorde i honom mer munter direkt.

Anton Corbijn fanns med tidigt i Joy Divisions historia. Många av de mest legendariska fotona av bandet har han tagit. Och Corbijn har inte slarvat visuellt med filmen heller, den är oerhört snygg. Detta trots att miljöerna som syns mest visar ett halvrisigt Manchester från sent sjuttiotal.

Sam Riley, som spelar Curtis, är spöklikt bra dessutom.

Äh, gå och se Control. 11/1 är det svensk premiär.

Här är en trailer:

Och här har vi några alldeles äkta gamla klipp på Joy Division:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: