IPRED, IPREN – vad ska jag välja?

En mycket märklig sak i hela den här IPREN-debatten är att ingen, vad jag sett, kommenterat faktumet att bittorrent och nedladdning på det viset lagen ska förbjuda kommer att vara helt obsolet inom mycket kort tid. Om den inte redan är det.

Varför ska jag om jag nu vill ladda en fil gratis gå till en torrentsite, med risk för upptäckt, för att få hem nya skivan? Det verkar synnerligen korkat.

 

Det finns ju två tre program, sannolikt fler, som rippar musik från MySpace, YouTube, Spotify eller vilket medie som helst på nätet. Spelas låten i din dator är det pissenkelt att mp3:a skiten bums. Att liknande funkar även för film eller vad det nu är du vill komma åt förutsätter jag.

En site som Spotify är mer välutrustad än Pirate Bay eller vad nu alla de där onda platserna kallar sig.

Så den som verkligen känner sig starkt tvingad att ha musik mp3:ad på en hårddisk hemma har snarare fått ett bättre läge nu än tidigare.

Detta har vi inte fått läsa om så mycket om i den hätska IPREN-debatten. (Jag kallar det hela IPREN eftersom alla inblandade borde ha en monumental huvudvärk orsakad av fläskig dumhet.)

Båten läcker som ett såll, alla ambitioner är att täcka ett hål. De övriga 99 skiter man i. För att kunna täcka detta enda hål väljer man att ge skumraskfigurer av alla schatteringar carte blanche att utpressa folk till höger och vänster.

Teoretiskt exempel: Berth Miltons bolag Private skickar en ohemul faktura för att de fått för sig att du laddat hem pornografiska mästerverket Analfläsk 4 olagligt. Denna film har du inte i din ägo, du är inte intresserad av Analfläsk. Ja, du är Jan Björklund faktiskt. Så vad gör du? Tar processen och framstår som att du faktiskt är rätt tänd på Analfläsk 4, eller pyntar du upp för att slippa processen?

För det var väl ingen som tror att den nya IPRED-lagen bara gäller sjysta personer på de stora skiv- och filmbolagen?

Annonser

6 svar to “IPRED, IPREN – vad ska jag välja?”

 1. mr deeds Says:

  Nja. Vad jag tycker saknas i just den debatten är snarare att i USA har motsvarande tjänster (fast med större utbud än Spotify) funnits ett tag — Rhapsody unlimited och Napster t ex. Fildelningen verkar inte ha försvunnit trots det.

  Det verkar i Sverige finnas en lite naiv tro att Spotify är unikt och löser alla problem. I själva verket är det nog snarare en tjänst i mängden i framtiden, även om den är bra och har en ovanligt snabb och smidig spelarapplikation.

 2. Stefan Malmqvist Says:

  Spotify är inte unikt. I sammanhanget fungerade deras grej mest som ett exempel.

 3. Erik Says:

  Ljudkvaliteten blir givetvis inte densamma på youtube och liknande. Spotify däremot är kanonbra. Kommer nog inte behöva tanka musik på ett tag nu när jag blivit medlem där. Förutom till bilen… Spotify kommer bli stort! Jag är övertygad om att folk fortfarande kommer ladda hem mängder med serier, filmer och annat illegalt om IPRED går igenom. Kanske de stora marulkarna t.o.m lägger mer tid på att sprida saker bara för att jävlas.

 4. Stefan Malmqvist Says:

  Scenen förändras hela tiden. Visst kommer en hel del folk lägga ner en massa tid på att jiddra med skiv- och filmbolagen även om IPRED-lagen går igenom. En flora av anonymitetsservrar lär dyka upp, en större än den som redan finns alltså.
  Den tekniska utvecklingen ligger redan före det lagen ska försöka stoppa. Det är därför, bland annat, som IPRED kommer att bli ett gigantiskt knytnävsslag rakt ut i luften.

 5. C2 Says:

  ”Varför ska jag om jag nu vill ladda en fil gratis gå till en torrentsite, med risk för upptäckt”

  agen, som den ser ut idag är inte ens effektiv mot torrenter, utan endast mot Kazaa och DC (och liknande)…
  Så inte ens gårdagens teknik kommer den hjälpa mot.

 6. Robin Says:

  Använder man youtube får man sjukt dålig kvalité, använder man spotify använder man bara låtanrna när dom spelas, man har alltiså inte musiken. Försvinenr internet försvinner låtarna. Vilket gör att det ända rätta sättet att tanka musik är via torrents.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: