The Killers – Day & Age

killers_day_age

Betyg: banana-128x128banana-128x128banana-128x128

Egentligen borde jag inte gilla The Killers alls. Det finns något oerhört krystat över detta Las Vegas-band. De försöker för mycket. Bandets ledare och sångare, Brandon Flowers, skriver lätt gymnasiala texter och verkar ha ett ohyggligt stort behov av att bli tagen på allvar. Allt detta skyr jag generellt som pesten.

Ändå lyssnar jag gärna på debuten Hott Fuss, uppföljaren Sam’s Town och Sawdust, samlingen med B-sidor, covers och udda låtar. Anledningen är enkel. The Killers är bra på melodier. Och även om Brandon Flowers inte har så mycket att säga så sjunger han med en påträngande övertygelse.

Varken Hot Fuss eller Sam’s Town var några klockrena album. Men det är svårt att bortse från låtar som Mr. Brightside, Somebody Told Me, Change Your Mind, Sam’s Town, When You Were Young, Bling, Read My Mind eller uddaspåret Tranquilize (den där duetten med Lou Reed) från Sawdust. The Killers naglar det då och då, dessutom är transportsträckorna på plattorna oftast rätt okej de med.

Redan nu misstänker jag starkt att Day & Age kommer att te sig ungefär likadant om några månader när allt satt sig ordentligt. Inledande Losing Touch och förstasingeln Human tyder på det. A Dustland Fairytale, This Is Your Life och The World We Live In spär på den känslan.

Initialt bar The Killers sina brittiska new wave- och post punk-influenser som en stor badge på kavajslaget. Men redan på Sam’s Town blev de lite mer bredbenta, lite mer amerikanskt arenarockiga. Day & Age ger oss en mix av dessa två sidor. Spaceman låter så mycket London 1982 att det snuddar parodins gräns. The World We Live in minner om Simple Minds i sina bästa stunder. A Dustland Fairytale nosar återigen på Springsteens driv precis som When You Were Young.

Enda ordentliga plumpen på Day & Age är den fejkfunkiga Joy Ride. Hur tänkte de där? The Killers bjuder plötsligt på kletig ostsmet med dansbandssaxofon. 

Troligen vill The Killers nå de största arenorna. De är inte riktigt där ännu. Men de är på god väg. Day & Age är ytterligare ett trappsteg. Nästa platta kan bli den som får dem att nå ända upp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: