Dido – Safe Trip Home

41kkmakhacl_ss500_

Betyg: banana-128x128banana-128x128banana-128x128banana-128x128

Ända sedan Dido lämnade Faithless och övergav deras pophouse, eller vad man nu ska kalla deras musik, och istället övergick till att skapa sin egen terapipop har hon varit en av de där artisterna folk antingen älskar eller hatar. Att Dido väcker så starka reaktioner är märkligt. Hon har verkligen inget provokativt vare sig i låtarna, texterna, arrangemangen eller i sättet hon sjunger. Allt är lite mjukt, subtilt och lunkar på i lagom mak.

Men det är kanske just det att Dido sällan låter något sticka ut som retar upp belackarna? 

Mitt intryck är att de som ogillar Dido har lyssnat dåligt. Många har också hängt upp sig på att hon fick en rejäl gratisskjuts via Eminem när denne samplade Didos låt Thank You och gjorde samplingen till en bärande del i hitten Stan. Visst, innan var Dido inte speciellt uppmärksammad. Efteråt har hon skeppat iväg 21 miljoner plattor sammanlagt. Men vad skulle hon ha gjort; sagt nej till Eminem?

Safe Trip Home är bara Didos tredje skiva. Detta är en dam som skyndar långsamt. Men det är värt denna väntan anser jag. För varje platta finslipar hon sin stil och sitt konstnärskap en smula. Här är det mer akustiska instrument, vissa låtar drar faktiskt mot folkpop. Ändå känner man igen Didos musikaliska värld. Brian Eno är med låten Grafton Street och genast låter det mer elektroniskt, lite som gamla Dido. Brorsan Rollo, även han i Faithless, har hjälpt till. Men mest stöd har Dido haft av producenten Jon Brion. 

Öppnar man öronen så hör man att Dido definierar sin egen stil mer än någonsin på Safe Trip Home. Texterna har ofta sorgkant. Att Didos pappa dog för en tid sedan märks. Sedan är hon, som tidigare, bra på att formulera alla problem kärlek kan föra med sig. Att hon hanterar allt på ett moget, värdigt och vuxet vis är en annan fin sida.

I den korta Didodiskografin placerar sig Safe Trip Home mellan debuten No Angel, som fortfarande känns bäst, och den inte lika imponerande andraskivan, Life For Rent, som inte träffade lika rätt. Den generella kvalitén på Didos musik är dock hög så egentligen skulle jag inte vilja vara utan någon av hennes plattor.

Ett svar to “Dido – Safe Trip Home”

  1. ett Didofan Says:

    Vet du, jag håller till 100% med dig. Ni som inte gillar henne, lyssna igen! Hon är vuxen, vuxen på riktigt som ingen i 40-årsåldern brukar vara. Jag älskar dig, Dido!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: