Britney Spears – Circus

518ert6l1sl_ss500_

Betyg: banana-128x128banana-128x128

En sak vill jag slå fast omedelbums, Britney Spears har aldrig varit någon stor och originell artist, än mindre en stor och originell sångerska. Den huvudsakliga anledningen till att hon överhuvudtaget blivit stjärna är utseende och utstrålning. Visst hon kan sjunga hyfsat och hon är hyfsad på att ta koreografi. Men det finns oerhört mycket bättre vokalister och dansare i världen som inte är stjärnor, som inte är Britney Spears.

En annan fördel Britney har haft är tillgången till några av världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter de senaste tio åren. Max Martin är bara en av dem. Visst har en man som han haft lika mycket nytta av Britney, men det var länge sedan han enbart behövde förlita sig på henne för brödfödan om man så säger. Fröken Spears står inte lika fri.

Det märker man tydligt på Circus. Här bidrar Martin med småsnuskiga, ettrigt efterhängsna och stompiga popdansdängan If U Seek Amy som är en av plattans mest effektiva spår. 

En grej som man gärna glömmer när Britney Spears musik ska analyseras är just effektiviteten. Är inte låtarna effektiva har de ingen chans. Detta är bruksmusik. Inget här är skapat för att utveckla någon genre, bli stilbildande eller liknande. Det hela ska bara funka så slagkraftigt som möjligt. Att låtar som …Baby One More Time har blivit moderna klassiker är en annan sak totalt. Musik som är originell på riktigt och verkligen för konstarten framåt blir sällan hits över huvud taget. De är helt enkelt för avancerade för gemene man.

Britney Spears är aldrig avancerad. Circus ger oss åter de söta balladerna som saknades på förra skivan, Blackout. Danspopen från den skivan är dock kvar, om än inte lika hårt slående. Det vill säga, den är inte lika effektiv.

Första singeln från Circus, Womanizer, blev sågad. Det är en sjukt irriterande låt. Men den sätter sig. Inte ens jag som verkligen får spader på Womanizer kommer undan. Plötsligt nynnar jag på den oavsett vad jag vill. Effektiv.

Unusal You, proddad av Blodshy & Avant, är ovanligt smart för att finnas på en Britney-skiva. Därför sticker den ut. Effektiv.

Samma sak gäller Mmm Papi, låten är helt rubbad.  Texten är oerhört märklig. Ändå fastnar det hela. Effektivitet.

Resten av Circus ger oss en samling veka dängor. I Kill The Lights kan man hitta referenser till Spears stökiga privatliv, men vad hjälper det när musiken är trist?

Nej, effektivt ska det vara. Circus hittar inte så många rätt på den punkten. Kanske räcker det ändå för att hon ska få behålla det iskalla strålkastarljuset hon likt en mal dras till ännu för en stund?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: